13 Jun 2018

Fiscus op de loer bij valse datum compromis

Wie zijn compromis van voor 1 juni verscheurt en een nieuwe met latere datum opstelt in de hoop geen 10 maar 7 procent registratiebelasting te betalen, zal botsen op een waakzame Vlaamse fiscus. De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zal de komende maanden met argusogen toezien op de exacte datum waarop het compromis voor de aankoop van een woning of een appartement gesloten werd.

Verhoogde waakzaamheid
Die verhoogde waakzaamheid van VLABEL heeft alles te maken met de nieuwe wijze waarop de aankoopbelasting op de gezinswoning sinds 1 juni berekend wordt. Of je onder de nieuwe dan wel de oude regeling valt, wordt bepaald door de datum van het compromis.

Voor 9 op de 10 huizenkopers leidt de nieuwe regeling tot een lagere fiscale factuur. Volgens Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) kunnen voortaan dubbel zoveel huizenkopers profiteren van de fiscale korting voor bescheiden woningen.

Dateert het compromis van voor 1 juni, dan betaalde je op de aankoop standaard 10 procent registratiebelasting. Tenzij je een bescheiden woning met een kadastraal inkomen van minder dan 745 euro kocht. Dan profiteerde je van het klein beschrijf van 5 procent.

Sinds 1 juni betaal je op de aankoop van een gezinswoning standaard 7 procent registratiebelasting. Koop je een woning van maximaal 200.000 euro (220.000 euro in enkele centrumsteden en gemeenten in de Vlaamse Rand), dan komt daar nog een korting van maximaal 5.600 euro boven op. Daardoor zakt het tarief naar 4,2 procent.

7 procent in plaats van 10 procent aankoopbelasting op een woning van pakweg 300.000 euro. Het scheelt een slok op de borrel voor de koper. Om gesjoemel met de aankoopdatum te vermijden - dat zou de Vlaamse schatkist een duit kosten - ligt de Vlaamse Belastingdienst op vinkenslag.

Fiscale verklaring notarissen
VLABEL heeft de notarissen opgedragen in alle aankoopaktes die ze tussen 1 juni en 30 september sluiten systematisch een fiscale verklaring op te nemen. Daarin moeten alle partijen bevestigen op welke datum de verkoopovereenkomst werd gesloten. Als de Vlaamse fiscus twijfelt aan de echte datum van het compromis, kan hij bewijsstukken opvragen. Dat kan gaan over de formele leningaanvraag van de koper, maar ook over de aanvraag van de notaris om een bodemattest te ontvangen. Vlabel heeft veel van die gegevens bij de hand omdat andere Vlaamse administraties over die data beschikken.

De oorspronkelijke verkoopovereenkomst (compromis) verscheuren en een nieuwe met een datum na 1 juni opstellen is geen optie. De notaris kan en mag daar niet in meegaan. En doorgaans zijn er sporen die duidelijk maken of een compromis voor of na 1 juni tot stand is gekomen.

Bron: De Tijd - 12 juni 2018

Terug naar overzicht